statslige agenter i hele England vil være ude i deres hobetal igen efter regeringen annoncerede en delvis lempelse af boliger lockdown.

Siden slutningen af marts, hele det britiske marked er faktisk blevet lukket ned som følge af pandemien, men nye regler træder i kraft her til morgen betyder købere, sælgere og lejere i England kan fortsætte, hvor de slap et par uger siden.

Men er det det rigtige træk? Har regeringen handlet for tidligt? Skulle den have gjort det tidligere?

Vi vil gerne vide dine tanker om sagen: Hvis du allerede har besluttet dig, skal du rulle direkte til slutningen for at stemme i vores afstemning og dele dine kommentarer.

Men hvis du gerne vil lære lidt mere om, hvad der er ændret, lad os køre gennem de vigtigste meddelelser først.

Huspriser: største risers og faldne afsløret

Boligrestriktioner lempet – i England
Fra i dag (13. maj), kan ejendomsmæglere igen begynde at arrangere viewings, sælgere og udlejere kan liste deres ejendomme, mens transportører og flyttefirmaer fysisk kan besøge ejendomme.
Men boligminister Robert Jenrick understregede behovet for, at alle nøje følger de sociale afstandsreglerne.

“Denne kritiske industri kan nu sikkert komme videre, og dem, der venter tålmodigt på at flytte kan nu gøre det,” sagde han.

Miles Robinson, leder af realkreditlån på online pant mægler Trussle, sagde de nye regler bør “give ejendomsmarkedet med en tiltrængt løft efter lockdown periode.”

Han tilføjede: “Fra i dag, kan landmålere ind i hjemmet for at fuldføre værdiansættelser, lejere og potentielle købere kan se ejendomme og flytninger kan igen hjælpe folk i deres bevægelser.

“At få lov til at komme ind i boliger, så længe en afstand på to meter fastholdes, betyder, at fysiske vurderinger kan komme i gang igen.

“Nogle långivere, såsom HSBC, har allerede bekræftet, at værdiansættelser er begyndt at blive booket i.”

Det afgørende er, at alle disse ændringer kun gælder for England, så restriktionerne i Wales, Skotland og Nordirland forbliver uændrede på udgivelsestidspunktet.

Er det nu det rigtige tidspunkt at ændre?
Hvorvidt dette er det rigtige tidspunkt – eller endog den rigtige beslutning – er umuligt at sige endeligt på dette tidlige stadium. Det er et spørgsmål om at afveje risiciene i forhold til de potentielle fordele.

Men to ting, vi ved med sikkerhed, er, at der er enorm indestængt efterspørgsel efter ejendomme, og at fastfrysningen koster regeringen en masse penge på et tidspunkt, hvor dens udgifter går gennem taget.

For at løse det første punkt, ejendom site Zoopla har anslået, at omkring 373.000 planlagte salg af fast ejendom er blevet lagt på is som følge af lockdown.

Og selvfølgelig er foråret normalt en travl tid for ejendomsmarkedet, når en masse mennesker ønsker at flytte.

Separat, forskning fra visse ejendomsmæglere har sat omkostningerne for regeringen i Stempelafgift kvitteringer et sted mellem £ 2,5 milliarder og £ 5 milliarder.

For at være klar, er vi ikke tyder på, at regeringen risikerer folks liv for at øge sin kasse, blot at hvis det virkelig føler, at det er sikkert at lempe restriktioner, så ville dette være en sekundær faktor til at tilskynde dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *