Faldende huspriser kan ikke være velsignelse for wannabe første gang homebuyers, at de vises.
Du vil sandsynligvis ikke blive overrasket over at høre, at huspriserne har taget en banke som følge af coronavirus.

Ifølge det seneste indeks fra Nationwide, faldt de gennemsnitlige huspriser 1,7% i maj, til et gennemsnit på £ 218.902. Det er det største fald på en enkelt måned i 11 år.

Og som følge heraf er den årlige vækst styrtdykket fra 3,7% i de 12 måneder til april til 1,8% nu. Må ikke blive overrasket, hvis det kaster sig ud i den røde næste måned enten.

Det er selvfølgelig forståeligt. Masser af hjem movers har måttet sætte deres indkøb på pause på grund af den britiske lockdown, mens andre, der lige var begyndt deres nye hjem jagt har sat på pause søgningen på ubestemt tid.

Og som efterspørgslen falder, så gør de priser, leverandører kan bede om.

Det er klart, husprisfald er ikke gode nyheder for boligejere, da det rejser spøgelse af negativ egenkapital, hvor de udestående realkreditlån er større end værdien af ejendommen.

Men i betragtning af den måde, at huspriserne er steget i de seneste år, hvilket gør hjem ejerskab føles som en umulig drøm for tusindvis af wannabe første gang købere, du måske tror, det ville hjælpe dem med at komme op på stigen.

Desværre kan virkeligheden være noget anderledes.
Ændringerne på realkreditmarkedet
Der er ingen vej væk fra det faktum, at realkreditmarkedet har været igennem en omtumlet tid som følge af COVID-19 pandemien.

Ændringerne i antallet af produkter, der er til rådighed, har været slående. De seneste data fra pant teknologi firma Mortgage Brain viser, at i sidste uge var der 8.635 forskellige realkreditlån tilbud til rådighed fra branchens forskellige långivere.

Mens dette tal har været stigende i de sidste fire lige uger, og er nu 16% højere end det laveste punkt set i de sidste par måneder, de forbliver en massiv 41% ned på det gennemsnitlige antal set i de to måneder før coronavirus hit.

Og at reduceret niveau af valg er langt fra gode nyheder for potentielle låntagere.

Coronavirus lockdown penge fejl: overførsel af pensioner, realkreditlån ferie og DIY katastrofer

Færre valgmuligheder for dem med små indskud
Det er ikke kun, at alene tallene er nede, men de typer af realkreditlån, der er forsvundet, som er en bekymring.

Forståeligt nok, långivere var hurtige til at trække højere lån-til-værdi realkreditlån, i betragtning af den større grad af risiko forbundet med dem.

Men det betyder, at låntagere med små indskud står slanke pickings, når de søger et lån, især i forhold til det niveau af valg åbne for låntagere med mere betydelige indskud.

Og så er der det faktum, at det er den specialiserede långivere, dem, der er mest forståelse af låntagere med lidt forskellige omstændigheder – såsom at være selvstændig – der har strippet tilbage deres udlån i størst omfang.

Med andre ord, hvis du er en køber med en chunky depositum og en ligetil indkomst, så tingene er tilbøjelige til at se langt mere rosenrødt for dig i de kommende måneder, end hvis du har en mere beskeden depositum, og du arbejder for dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *